Lovas Nemzet » FEI Classics™ 2013/2014: Drámai visszaszámlálás Adelaide-ben

FEI Classics™ 2013/2014: Drámai visszaszámlálás Adelaide-ben

2013.11.17 · Kategória: Lovastusa

C_BarrettSandhillsA hétvégi, adelaide-i Ausztrál Nemzetközi Military, a FEI Classics™ 2013/2014-es sorozatának második versenyének visszaszámlálása drámai fordulatokat tartogatott. Az atlantai olimpia aranyérmese, Wendy Schaeffer (AUS) visszatért Adelaide-be, hogy megpróbáljon harmadszorra is győzni, de két helyen eltörte lábát egy edzés közben történt esés során, így nem lesz ott a startlistán.

Schaeffernek nem ismeretlen a sérülés, az atlantai olimpiai aranyérmét lábtörése után kilenc héttel nyerte, de ezt a fantasztikus teljesítményt nem fogja a 2013-as adelaide-i versenyen megismételni. Schaeffer, aki most Nagy-Britanniában él férjével, Nigel Macdonalddal, egy interjúban megjegyezte: „Ez mind az életmód része, a jóval együtt jár a rossz is.”

Egy másik ausztrál lovas, Will Enzinger hasonló balesetet szenvedett. A jelenleg Nagy-Britanniában élő Burton vendégként szeretett volna részt venni és élvezni az adelaide-i négy csillagos versenyt, de az utolsó pillanatban lehetőséget kapott, hogy TS Jamaimot lovagolja, sérült lovasa, Will Enzinger helyett. Enzinger a verseny előtt egy héttel egy kezdő lóról való esés után törte el lábát. Stephanie Pearce tulajdonában álló telivér herélt Adelaide-ben debütál négy csillagon. Enzinger Jamaimot lovagolva harmadik lett a goulburni CIC***-on októberben, az adelaide-i versenyre készítette a lovat. A ló tulajdonosa szerette volna, hogy elinduljon, ezért a korházban műtétjére várakozó Enzinger megszervezte, hogy Burton lovagolja Adelaide-ben.

Azonban a legdrámaiabb eset a pályatervező, Wayne Coppinggel történt, akit szívinfarktussal szállítottak kórházba a verseny előtt egy héttel. Wayne átesett egy koszorúérműtéten, azonban részt szeretne venni a versenyen. „Biztos vagyok benne, hogy Wayne megcsinálja, még akkor is, ha egy golf kocsiban kell körbe vezetnie,” mondta a versenyigazgató, Gill Rolton, aki nem mellesleg kétszeres olimpiai bajnok csapatban.

„Nagyon szerencsések vagyunk, mert Mike Etherington-Smith szerdán Adelaide-be repült, hogy körbe járja a tereppályát Wayne-nel és velem. Mike péntek estig marad és segített a pályaépítőknek az utolsó simításokban, amit normális esetben Wayne csinált volna. Mike miután felvette a fonalat, hasznos segítség volt, a versenyre majd egy FEI kurzus vezetőjeként tér vissza.

„Elég eső esett az egész szezonban,” folytatta Gill, „a pályát öntözéssel és szellőztetéssel készítették elő, szerdán, csütörtökön és pénteken még nagyobb mennyiségű vizet hordtak ki, így tökéletes talaj lesz. Most először a tereppálya a Victoria Park déli felét érintve kezdődik, ami azt jelenti, hogy a pálya első felében a lovak jó ritmust szerezhetnek a bonyolultabb Rymill parki szakasz előtt. Tekintettel arra, hogy több elit lovas is a tengerentúlon él, egy jó négy csillagos mezőny gyűlt össze, két új-zélandi lovassal, Donna Smithszel és Monica Oakleyvel.”

Huszonhat ló indul a FEI Classics™ CCI****-os versenyen, jelentős javulás a 2012-es 14 starthoz képest. Az ausztrál nézők az Olimpiai Játékokat és a FEI Lovas Világjátékokat™ megjárt lovasokat láthatnak hazájukban.

A sydneyi olimpia csapat aranyérmese, Stuart Tinney két lóval nevezett: Pluto Mioval, valamint a négy csillagon most debütáló Sydneyvel indul. Craig Barrett, a tavalyi győztes, hazai tenyésztésű Sandhills Brillaire-t lovagolja.

Sonja Johnson Nyugat-Ausztráliából szívesen lenyűgözné a közönséget, különösen egykori versenylovával, Parkiarrup Illicit Liaisonnal, mellyel kicsit balszerencsés volt, hogy nem lett kiválasztva a londoni csapatban tavaly. Johnsonnak CCI****-on van egy másik ausztrál lova, Belfast Mojito is.

Shane Rose visszatér melegvérű Jonnie Walkerrel és egy telivér keretezéséből született Taurusszal Adelaide-be. A párost beválogatták a 2012-es Londoni Olimpiai Játékok ausztrál csapatába, de öt nappal az indulás előtt lesántult. Nem kétséges, Rose azt reméli, hogy a sors kicsit kegyesebben bánik vele és egy adelaide-i győzelemmel bekerülhet a normandiai csapatba. Ő is lovagol egy négy csillagon most debütáló lovat, CP Qualifiedot. Natalie Blundell versenyben volt a londoni indulásért a Julia McLean tulajdonában álló Algebrával – egy másik korábbi versenyló, aki jó formát mutat, és az elmúlt két évben az első négy között végzett a HSBC FEI Classics™ sorozat adelaide-i állomásán.

Sokak érdeklődve figyelik majd Christine Batest is, aki a saját tulajdonú Adelaide Hillel indul. A profi lovas és edző Bates – törött ujja ellenére – eltökélt szándéka, felírja nevét az adelaide-i CCI**** győztesek listájára. A 2013-as melbourne-i CCI*** győztese, Katja Weimann is szeretne a hazai tenyésztésű BP Flamboyanttal fellépni a négy csillagos szintre, egyike a több érdekes debütálás közül az idei évben. CCI****-on először indul Seumas Marwood és Wild Oats.

Sajnos Megan Jones visszalépett a telivér Kirby Park Allofasuddennel, a páros néhány pillanatig szintén tagja volt a Londonba utazó csapatnak, de a ló sántasága Megant is kiszorította. A 2008-as olimpia csapat ezüstérmese nem 100%-osan elégedett a lóval, így a népszerű lovas gyalogosan, nézőként vesz részt az idei versenyen.

Bár Adelaide elvesztette mindkét „arany lányát” az indulók közül, de ott lesznek és segítik a verseny és a sport népszerűsítését. A pályatervező drámája ellenére, Adelaide egyedülálló elhelyezkedése, az ünnepi hangulat és a remek időjárás egy kiváló választás a karácsony előtti kirándulásra a lovas közönség számára, immár 13 éve.

„Bővítettük a programot,” magyarázza Gill Rolton, „hogy a nem szakértő közönség számára is érdekes legyen. A lelátóra szóló jegyek elfogytak, VIP terület zsúfoltságig megtelt, a kiállítói falu nagyobb, mint valaha.” Nyilvánvaló, hogy a hétvége sportág ünnepe lesz!

A verseny honlapja: http://australian3de.com.au

FEI Classics™ sorozat 2013/2014-es versenynaptára:
1. Les Etoiles de Pau CCI 4* (FRA) – 2013. október 23-27.
2. Australian International 3 Day Event (AUS) – 2013. november 14-17.
3. Rolex Kentucky Three-Day Event (USA) – 2014. április 23-27.
4. Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials (GBR) – 2014. május 8-11.
5. Luhmühlen CCI 4* presented by DHL Paket (GER) – 2014. június 12-15.
6. Land Rover Burghley Horse Trials (GBR) – 2014. szeptember 4-7.

FEI PRESS RELEASE

Forrás: Eventing.hu

Fatal error: Call to undefined function upm_save() in /var/www/clients/client10/web18/web/wp-content/themes/adsimple/single.php on line 14