Lovas Nemzet » Az első achal-arab csikók – Két ősi fajta keresztezése a magasabb teljesítményért

Az első achal-arab csikók – Két ősi fajta keresztezése a magasabb teljesítményért

2010.12.26 · Kategória: Tenyésztés

achalParti Imre, arab lovairól jól ismert, eredményes, sikeres tenyésztőnk érdekes kísérletbe fogott. A távlovaglás robbanásszerű terjedése, és az arab lovak sikere ebben a szakágban Parti Imrét kíváncsivá tette, hogy a másik, szintén a távlovaglásban, de egyéb sporteredményekben is sikeres fajtával, az achal-tekével való keresztezés hozhat-e még az eddigieknél is sikeresebb, magasabb teljesítményszintű lovakat. Megvásárolta és behozatta  a Mihman nevű kiváló achal-teke  mént,  és ezzel fedeztette  az  erre a célra gondosan és  szakszerűen kiválasztott arab telivér és shagya-arab kamcáit.

Miután mi is rendkívül kíváncsiak voltunk arra, hogy ez a két ősi fajta, amely évszázadok óta kiváló örökítő képességével nemesíti a világ különböző lófajtáit, hogyan viselkedik az egymással való keresztezésben, elhatároztuk, hogy megkíséreljük nyomon követni az eseményeket.

Ez a kísérlet rendkívüli érdeklődésre számít. Hiszen ma már köztudott, hogy a turáni ló volt az első, a Turáni-alföldön, a türk törzsek által kitenyésztett rendkívül nemes, igen magas teljesítményű lófajta.  A Kr.e. 3 évezredből származó ásatási leletek igazolják ennek a lónak a jelenlétét a mai Türkmenisztán területén. Ennek a turáni lónak közvetlen leszármazottja az achal-teke.

A cikk folytatódik a Lovas Nemzet januári számában.

Fatal error: Call to undefined function upm_save() in /var/www/clients/client10/web18/web/wp-content/themes/adsimple/single.php on line 14