Lovas Nemzet » Bábolna újra a régi – Magyar arab telivér siker Ausztriában

Bábolna újra a régi – Magyar arab telivér siker Ausztriában

2011.07.05 · Kategória: Tenyésztés

bábolna_2Bábolna immár több évszázados lótenyésztési hagyománnyal büszkélkedhet, hiszen 1789-et írtak, mikor lefektették a hajdani katonai ménes alapjait. Mérföldkövet jelentett az 1816-os esztendő, amikor Csekonics József munkájának köszönhetően már csak kizárólag arab ménekkel fedeztették a kimagasló teljesítményre válogatott kancákat. Bábolna kezdetben a mezőhegyesi ménesbirtok fiókintézeteként működött, de ahogy felállt a szakembergárda és a ménes arculata kialakult, úgy egy hosszú folyamat eredményeképpen saját karakterű lóállománya is egyre kiforrottabbá vált. Ennek a folyamatnak kiteljesülése volt, amikor is 1978-ban a hajdani Shagya Senior, az egyik legjelentősebb törzset alapító mén tiszteletére a Bábolnán kinemesített arab típusú lófajtát shagya-arab néven önálló fajtaként ismerték el, mind hazánkban, mind külhonban.

A bábolnai ménesben a shagya-arabok nemesítése mellett tisztavérű arab telivérek tenyésztése is folyt, és folyik a mai napig is. A szakértők szerint, míg a shagya Bábolna gyöngyszeme, addig a gyémánt az arab telivér állomány. Ez utóbbiak is jelentős hírnévnek örvendenek: egészen a közelmúltig, főként a ’90-es évek derekától Ausztriában, Németországban, Franciaországban és Olaszországban kimagasló eredményeket értek el. Ezt a korszakot fémjelzi El Nabila B nevű arab telivér mén, mely három kontinensen szerzett bajnoki címet. Ez a kivételes adottságú ló csillagászati összegért, 90 ezer amerikai dollárért cserélt később gazdát, és nemcsak Európában és Brazíliában, hanem Észak-Amerikában is öregbítette a magyar lótenyésztés hírnevét.

Bábolna az utóbbi években nem vett részt nemzetközi megmérettetéseken, ezzel is volt magyarázható, hogy arabjai háttérbe szorultak. Viszont idén május 13-15. között az ausztriai Welsben megrendezett XXI. Arab Telivér Championátuson újra bizonyíthattak Bábolna kiválasztottjai, ahol tizennégy ország százhét legígéretesebb lova vonult fel. A már említett „csodamén”, El Nabila B fia, Hamad B az összevont nyolcéves és idősebb mének osztályában második helyezést ért el. Úgy a laikusok, mint a szakemberek elismerően nyilatkoztak a bábolnai lovakról, melyek felkészítésében és bemutatásában Barry Shepherd tréner segítette a ménest.

Bábolnán szorgos munka folyik, bizakodva néznek a június második hétvégéjén megrendezésre kerülő frankfurti megmérettetésre. Hisznek abban, hogy a magyar tenyésztésű arab ló újra visszanyeri azt a nemzetközi megbecsülést, mely korábban hosszú évtizedeken keresztül meghatározó volt.

Fatal error: Call to undefined function upm_save() in /var/www/clients/client10/web18/web/wp-content/themes/adsimple/single.php on line 14